Individualna refleksija – Načrt projekta

Refleksija

Izdelava načrta

29. oktober 2017

Pri predmetu IKT v izobraževanju smo morali napisati načrt projekta, ki ga moramo izdelati do konca prvega semestra. Projekt mora biti izdelan s pomočjo računalnika oziroma tehnologij, ki nam omogočajo uspešno izdelavo.
Naš projekt se bo osredotočil na poučevanje astronomije v osmem in devetem razredu osnovne šole. Ko pri omenjenem predmetu začnemo govoriti o planetih in ostalih objektov v vesolju, ter o vesolju samem, v večini primerov nastopijo težave. Učenci si zelo težko predstavljajo razsežnosti vesolja in količin, s katerimi se srečamo v vesolju. Zato smo se odločili, da bomo s pomočjo matematičnega programa GeoGebra izdelali simulacije gibanja planetov v vesolju, ki bodo učencu omogočale lažje razumevanje te snovi.
Pri izdelavi načrta sem spoznal, da ne bomo mogli izdelati velikega števila simulacij, kajti določene simulacije niso v skladu z učnim načrtom. Mogoče bi bile bolj primerne za srednjo šolo, ampak kot sem že dejal, naša izbrana množica so osnovnošolci. Mislim, da bomo največ časa potrebovali za izdelavo simulacije Zemlje in Sonca, iz katere učenci ugotovijo vzrok letnih časov.
Največ časa sem posvetil usklajevanju tem z zmožnostjo izdelave simulacije. Nekatere kompleksnejše teme in ideje za izvedbo simulacij so se izkazale za nemogoče, kajti tudi program GeoGebra in sam računalnik ima določene omejitve. Izdelava simulacije celotnega sončnega sistema je prevelik zalogaj za marsikateri računalnik.
Kot bodoči učitelj menim, da bi lahko simulacije uporabili tisti učenci, ki imajo težave pri razumevanju in si določene stvari težko predstavljajo, ter tudi tisti, ki želijo o vesolju izvedeti nekaj več.
Tilen Miklavec

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...