Individualna refleksija-Nastja Kurež

PROJEKT

Najpomembnejša lastnost dobrih učiteljev je, da presegajo običajne pedagoške metode.

Margaret Mead

Ker je prihodnost mladih prepletena s tehnologijo je naloga nas učiteljic in učiteljev, da učencem podamo ključne informacije o IKT, njenem delovanju in posledicah. Prav tako je naša naloga, da učencem pomagamo pri usvajanju znanj in pridobivanju spretnosti v povezavi s tehnološkimi procesi. Če pa želimo to doseči pa moramo tudi sami imeti določena znanja s katerimi lahko pomagamo učencem.

Pri predmetu IKT v izobraževanju smo dobili nalogo, da naredimo projektno nalogo na izbrano tematiko. S kolegicama smo kar nekaj časa razmišljale o izbiri tematike. Zdelo se nam je, da je večina tem že obdelanih in da je za njih na internetu na voljo veliko materiala. Razmišljale smo o temi šport, vendar kasneje ugotovile, da bi za koristna učna gradiva na to tematiko bilo potrebno veliko posnetkov demonstracij vaj in znanja na področju športa. Po temeljitem pregledu učnega načrta in brskanju po internetu smo ugotovile, da za temo promet nismo našle veliko učnih gradiv in spletnih strani.  Ko smo se odločile za temo naše projektne naloge, smo razmišljale o tem, kako bi spletno stran zastavile tako, da bi ta pomagala  učiteljem in učencem nudila različne dejavnosti. Razmišljale smo o tem, da morajo biti gradiva takšna, da bodo učence motivirala , jih zabavala in jim obenem ponudila tudi znanje.

Po določitvi teme smo začele temeljito razmišljati o dejavnostih, ki bi učence motivirale in bile drugačne kot so jih navajeni. Želele smo, da bi bile naše ideje čim bolj originalne, izvirne in seveda uresničljive. Bile smo polne idej in te ideje smo z veseljem predstavile profesorici, kjer pa smo naletele na težavo. Izbrale smo si namreč cilje za učence 1. triletja in ob tem pozabile na njihovo pomankanje znanja na IKT področju. Nekaj dejavnosti smo torej spremenile in jih prilagodile za učence 1. triletja.

Oblikovanje načrta je bilo bolj zahtevno kot samo iskanje idej za dejavnosti. Zanj smo porabile kar nekaj časa, saj smo imele težave pri določanju časa potrebnega za oblikovanje aktivnosti.

Menim, da so same ideje dejavnosti zanimive, želim pa si, da bomo le-te tudi realizirale.

Učenci in tehnologija

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...